Konstruk Kepimpinan Jadi Teras Utama KRS Musleh

Mejar KRSM Abd Rahaim Md Isa, Ketua Unit Ko-kurikulum IKRAM Musleh merangkap Pengerusi Kadet Remaja Sekolah Musleh (KRSM).

Ipoh – “Kadet Remaja Sekolah Musleh (KRSM) menjadikan 10 peribadi muslim atau 10 muwasofat tarbiah dan pembinaan ciri kepimpinan sebagai teras utama semua aktiviti KRS Musleh. Kedua-dua teras ini digarap melalui 10 Konstruk Kepimpinan dan 13 Konstruk Kemampuan yang menjadi sebahagian daripada modul KRS Musleh,” ujar Ketua Unit Ko-kurikulum IKRAM Musleh merangkap Pengerusi Kadet Remaja Sekolah Musleh (KRSM), Mejar KRSM Abd Rahaim bin Md Isa semasa merasmikan Majlis Pembukaan Kadet Remaja Sekolah Musleh bagi tahun 2020 peringkat Sekolah Menengah Al-Hidayah Ipoh, baru-baru ini.

“Ada dua perkara penting yang perlu kita beri perhatian. Pertamanya adalah proses pembentukan sifat-sifat yang mulia dalam diri yang kita kenali sebagai 10 muwasofat tarbiyah dan yang kedua pula, adalah kepimpinan. Kita bina sifat-sifat penting ini dalam diri anggota-anggota untuk jadi pemimpin masa depan, dan semua ini kita garap dalam 10 konstruk kepimpinan dan 13 konstruk kemampuan. Semua ini ada di dalam KRS Musleh,” terangnya.

Beliau turut mengatakan bahawa Pegawai dan Ketua Pusat Latihan atau Kem Komandan adalah individu yang berkhidmat dengan KRSM dan atas sebab itu mereka perlu memberi khidmat kepada mana-mana pusat latihan lain tanpa mengira sempadan pagar fizikal yang membahagi sempadan kawasan sekolah. Beliau menyarankan semua institusi di bawah Pusat Pendidikan Al-Hidayah (PPAH) iaitu Sekolah Menengah Al-Hidayah (SMAH) dan Sekolah Rendah Al-Hidayah (SRAH) agar berganding bahu dan bekerjasama dalam memartabatkan KRSM agar ianya kembali gemilang seperti yang pernah dicapai satu masa dahulu.

“Kalau guru-guru lama mesti maklum. Sebut saja Al-Hidayah, Ipoh, mesti ramai tahu kehebatan Al-Hidayah Ipoh dalam acara Asas Pertahanan Diri (Basic Self-Defence-BaSeD) dan kawad kaki. Kecemerlangan ini perlu diulang semula,” kata beliau di hadapan semua lebih 300 pelajar dan guru-guru yang turut hadir.

Majlis turut diserikan dengan tayangan video dan persembahan BaSeD yang merupakan salah satu daripada modul yang perlu dilalui oleh setiap anggota dan pegawai KRSM. Abdul Rahaim turut mengucapkan tahniah kepada SRAH dan SMAH kerana menyahut seruan IKRAM Musleh untuk menjadi perintis kepada penubuhan pasukan pancaragam yang telah lama dihasratkan oleh pihak pusat.

“Dalam setiap pertemuan saya bersama dengan pengetua dan guru besar, sentiasa saya war-warkan perkara ini supaya sekolah rangkaian boleh mewujudkan satu pasukan pancaragam atau dipanggil juga brass band. Pasukan ini nanti sama seperti KRS Musleh, kita harap akan ditempatkan di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia. Ini akan mmberikan satu lagi kekuatan dan kelebihan kepada PPAH untuk pergi lagi jauh. Maka PPAH sudah tentu akan menjadi perintis kepada penubuhan pasukan pancaragam di sekolah-sekolah yang lain,” katanya.

Pasukan pancaragam yang ditubuhkan ini nanti dijangka akan membuat persembahan sempena program Perkhemahan Internasional (PRINT) 2020 yang akan disertai oleh kira-kira 7000 orang peserta daripada seluruh dunia. Program PRINT 2020 berkenaan dijangka berlangsung pada Disember 2020.

Turut hadir dalam majlis berkenaan, Haji Hashim bin Abdul Karim, Pengerusi Lembaga Pengurusan PPAH, Mejar KRSM Tuan Soleh bin Senafi, Timbalan Pengerusi Unit Kokuriulum IKRAM Musleh dan KRS Musleh merangkap Pengarah PPAH, barisan Guru Penolong Kanan dan ahli sekretariat KRS Musleh. Majlis berakhir dengan sesi bergambar kenang-kenangan semua pelajar, guru dan jemputan.

Sumber berita: http://alhidayahperak.edu.my/

Kongsikan...

Bincangkan...