Projek IQRA Bakal Jadi Alternatif kepada PISA dan TIMMS

Interview 1

[Focus Group Discussion tentang International Quality Range Assessment]

Kuala Lumpur – Telah berlangsung Focus Group Discussion untuk projek International Quality Range Assessment (IQRA) di sini semalam

IQRA adalah satu projek pentaksiran pelajar peringkat international bagi pelajar-pelajar berumur 15 tahun. Ia digubal bagi melihat kemenjadian pelajar dari sudut 10 muwasofat tarbiah seperti mana dalam manhaj tarbiah yang sedang dilaksanakan di SRI-SMI. Ia dijangkakan akan menjadi alternatif kepada PISA (https://www.oecd.org/pisa/aboutpisa/) dan TIMMS (http://timssandpirls.bc.edu).

Focus Group Discussion (FGD) tersebut telah dihadiri oleh beberapa orang pakar akademik dan pendidikan serta wakil-wakil NGO pendidikan dari Indonesia, Thailand, Pakistan dan Sri Lanka bagi memberi maklum balas kepada laporan projek rintis IQRA yang telah dilaksanakan di sekolah-sekolah menengah rangkaian IKRAM Musleh pada tahun 2016.

Hasil daripada FGD yang berlangsung selama 5 jam tersebut sejak jam 8 pagi, kesemua yang hadir telah merestui projek IQRA ini dan NGO-NGO pendidikan dari Malaysia, Indonesia, Thailand, Pakistan dan Sri Lanka akan melaksanakannya di tempat masing-masing apabila ia siap sepenuhnya nanti pada tahun 2018.

Syabas!

Kongsikan...

Bincangkan...